Loď Sojuz s tromi astronautmi bezpečne pristála v Kazachstane

17.09.2012 Celý región

Moskva 17. septembra (TASR) - Kozmická loď Sojuz TMA-04M s ruskými kozmonautmi Gennadijom Padalkom a Sergejom Revinom a americkým astronautom Josephom Acabom dnes ráno bezpečne pristála v kazašskej stepi severovýchodne od mesta Arkalyk. Oznámilo to centrum vesmírnych letov v Koroľove pri Moskove, uviedla agentúra RIA Novosti.

Padalka, Revin a Acaba strávili 123 dní na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Sojuz sa od nej odpojil dnes o 01.09 h SELČ a o 04.53 h SELČ pristál s pomocou padákov v Kazachstane.

Padalka už v sobotu ako veliteľ 32. posádky ISS slávnostne odovzdal riadenie vesmírnej stanice americkej astronautke Sunite Williamsovej v priestoroch laboratória Destiny. Okrem Williamsovej sa na ISS od 17. júla nachádzajú ruský kozmonaut Jurij Malenčenko a japonský astronaut Akihiko Hošide, ktorých pobyt má trvať do 12. novembra.

Padalka je veteránom letov na ISS - zúčastnil sa už misií 9 a 19. V roku 1998 letel na ruskú vesmírnu stanicu Mir a vo vesmíre strávil celkovo 711 dní.

K ISS by mala 15. októbra z kozmodrómu Bajkonur odštartovať kozmická loď Sojuz TMA-06M s trojčlennou posádkou tvorenou Kevinom Fordom, Olegom Novickým a Jevgenijom Tarelkinom. Spojenie s s ISS je naplánované na 17. októbra v automatickom režime.
 
 
 

Vyberte región